Teraz, kiedy dziecko jada z nami wspólne posiłki, chciałabym lepiej i zdrowiej gotować dla całej rodziny. Na co muszę zwracać uwagę?
Zwróć uwagę na fakt, że posiłki dziecka w pierwszych dwunastu miesiącach znacznie się różnią od posiłków dorosłych.
Dopiero z chwilą ukończenia jednego roku, kiedy pojawią się pierwsze ząbki i układ trawienny już prawidłowo funkcjonuje, dziecko zaczyna jadać „z dużymi". Wcześniej przy gotowaniu należy jednak uwzględniać potrzeby dziecka. Zdrowe odżywianie w pierwszym roku życia oznacza dla ciebie i twojego dziecka spokojne próbowanie posiłków w postaci papek i zaopatrzenie go we wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Czy mogę sięgać po gotowe potrawy?
„Słoiczki" jako potrawy uzupełniające mają dziś oczywiście znaczącą pozycję. Są wielkim ułatwieniem w żywieniu dziecka podczas podróży czy męczących dni. Jednak posiłki, które składają się tylko z gotowych produktów, na dłuższą metę mogą mieć wady. Taki sposób odżywiania jest drogi, zawiera niekiedy zbyt wiele węglowodanów w postaci cukru i dlatego potrawy są często zbyt słodkie. Zawierają zbyt mało wysokowartościowych tłuszczów i niekiedy zbyt dużo soli. Duża ilość różnych składników może wywołać alergie, a dziecko przyzwyczai się do jednakowego smaku. Jeśli sięgasz po słoiczki, wybieraj produkty, które nie zawierają cukru (także cukru słodowego czy gronowego) ani soli, a w ich skład wchodzi tylko niewiele produktów. Musi to być odnotowane na etykiecie. Od niedawna na etykietach posiłku ze słoiczka zaznacza się także zawartość witaminy C.
Jakie składniki są najzdrowsze przy gotowaniu w domu?
Już podczas zakupów musisz starannie wybierać produkty. Do przygotowywania posiłków najlepsze są składniki kontrolowane ekologicznie. Odpowiednie produkty kupisz w sklepach ze zdrową żywnością, w sklepach ekologicznych lub w odpowiednich działach w supermarkecie. Potrawy przygotowane ze świeżych składników pobudzą apetyt dziecka i zapewnią mu wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dziecko może rozwinąć swoje upodobania smakowe i awersje, a ty masz kontrolę nad tym, co ono jada - jest to szczególnie ważne w przypadku alergików.
Chętnie zmniejszyłabym napięcie towarzyszące posiłkom. Jak mogę I obudzić w dziecku radość jedzenia?
W okresie przejściowym z karmienia piersią lub butelką do stałych posiłków twoje dziecko powinno poznawać jak najwięcej urozmaiconych potraw. Powinno nauczyć się reagować na głód i sytość i odczuwać radość z jedzenia. W tym celu musisz nieco zmniejszyć swoje wymagania dotyczące kultury jedzenia, którą dziecko może przyswoić w późniejszym okresie. Pomyśl o tym, że już w okresie karmienia piersią jedzenie nie służy tylko zaspokojeniu głodu, ale także zaspokojeniu innych potrzeb i zmysłów. Takie traktowanie posiłków może przetrwać aż do dorosłego wieku, kiedy większą rolę zaczyna odgrywać zmysłowość. Dzięki swej ciekawości i bawiąc się jednocześnie, twoje dziecko zacznie odkrywać, że wypuszczanie powoli herbatki z ust lub nagle jej wypluwanie jest zabawne, a wypluwanie papki na stół i obserwacja, jak tapla się na podłodze - jest bardzo zajmujące. Dziecko będzie ściskać pomiędzy palcami kawałki kartofli i z radosnym uśmiechem odkrywać, że powstają z nich małe kiełbaski. Pozwól dziecku, aby dało upust swoim zmysłom - nie zawsze, ale wystarczająco często, aby mogło odkryć radość jedzenia.
Rada
Nie przysuwaj wysokiego krzesełka zbyt blisko ściany, tak aby spadająca właśnie papka nie trafiła na tapetę. Pod krzesełko podłóż plastikową płachtę, abyś nie musiała zbyt dużo i często wycierać. Wokół szyi dziecka zawiąż śliniaczek, który jest odpowiednio duży, aby „schwytać" wyplutą papkę.
Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma moje dziecko?
Do wzrostu i właściwego rozwoju dziecko potrzebuje du-zei dawki energii. W przypadku niemowląt dawka wynosi 80-no kcal na kg wagi ciała, a u dziecka rocznego ok. 70-80 kcal. Cegiełki budulca to białko, węglowodany 'tłuszcze, które występują w idealnym zestawieniu w pokarmie kobiecym. Od 40 do 50% swego dziennego zapotrzebowania dziecko przyzwyczajone już do stałego jedzenia, może otrzymywać w postaci węglowodanów, zawartych w zbożach, warzywach, owocach i ziemniakach. Produkty te dostarczają poza tym cennych witamin. Niemowlęta potrzebują posiłków bogatych w tłuszcz, ponieważ niewielka masa tłuszczu dostarcza dużo energii. Tłuszcz zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i w tłuszczach rozpuszczają się witaminy A, D, E i K, co wspomaga ich wchłanianie z owoców i warzyw. Udział tłuszczu w posiłkach powinien pod koniec pierwszego roku życia wynosić 35-40%, z tego polowa to tłuszcze zwierzęce, przede wszystkim masło. Po ósmym miesiącu życia można uzupełnić dietę dziecka olejami wytłaczanymi na zimno, zawierającym nienasycone kwasy tłuszczowe (przed ósmym miesiącem życia olejki eteryczne mogą wywołać alergię). Tłuszcze w wędlinach, mięsie i serze żółtym są mniej wartościowe, natomiast tłuszcz w żółtku jajka zawiera bardzo dużo witamin. Zawartość białka w pokarmie matki jest optymalnie przystosowana do potrzeb dziecka. Posiłki dla niemowląt powinny zawierać najwyżej 15% białka. W pierwszych miesiącach życia białka mogą wywołać alergię, dlatego posiłki z dodatkiem białka powinno się wprowadzać później. Mleko, jajka i mięso są źródłem białka zwierzęcego, białka roślinne powinny pochodzić z takich roślin jak ziemniaki i jęczmień. Ich cegiełki - aminokwasy - uzupełniają się wzajemnie, odpowiednio do zapotrzebowania dziecka.
Co i w jakich ilościach powinno pić teraz H moje dziecko, jeśli nie jest już karmione I piersią?
Twoje dziecko, dopóki jest karmione wyłącznie piersią, nie potrzebuje niczego więcej poza posiłkami mlecznymi. Dzieci karmione z butelki mają większe zapotrzebowanie na płyny, kiedy w lecie intensywnie się pocą lub cierpią na biegunkę, mają gorączkę czy wymiotują. Wtedy korzystna Od dziecka karmionego piersią do lakomczuszka okazuje się butelka z wodą lub niesłodzoną herbatką. Także po wprowadzeniu dodatkowych posiłków najlepszą metodą na ugaszenie pragnienia jest herbatka, najlepiej samodzielnie przygotowana lub woda mineralna z adnotacją „nadaje się dla niemowląt". Soki niezbyt dobrze gaszą pragnienie, ponieważ zawierają zbyt dużo cukru. Jeśli dziecko powoli zaczyna jadać przy rodzinnym stole, jego zapotrzebowanie na płyny (razem z płynami w papkowatych posiłkach) wynosi ok. 100 ml na kilogram wagi ciała dziennie.
Czy mogę wykorzystać kuchenkę H mikrofalową do przygotowania posiłków dla dziecka?
Kuchenka mikrofalowa sprawdza się bardzo dobrze, gdy odgrzewasz przygotowane samodzielnie zapasy (a nie gotujesz ich). Zwykle podgrzewa się przy mocy 600 watów (aparaty o mocy 500 watów powinny być nastawione na 1-2 minuty dłużej). Kuchenki mikrofalowe, tak jak szybkowar, łagodnie obchodzą się z cennymi składnikami, jeśli postępujesz zgodnie z instrukcją obsługi. Zbyt długo podgrzewane posiłki tracą dużo ze swej wartości odżywczej. Zawsze dobrze mieszaj papkę i próbuj, czy ma już właściwą temperaturę. Potrawy podgrzewają się nierównomiernie i dziecko mogłoby się oparzyć. Jeśli masz generalnie krytyczny stosunek do kuchenek mikrofalowych lub nie masz w ogóle w domu kuchenki, możesz wykorzystać metody alternatywne takie jak kąpiel wodna czy szybkowar.
Jakie mogę stosować przyprawy i zioła, żeby poprawić smak posiłków mojego dziecka?
Kubki smakowe dziecka są o wiele bardziej wrażliwe i mniej "wykształcone niż twoje. Dlatego nie powinnaś doprawiać potraw zgodnie ze swoim smakiem! Sól i przyprawy zbytnio obciążają nerki dziecka. Świeże, drobno posiekane zioła (z uprawy ekologicznej) lub masło czy olej z zarodków są dla twojego dziecka pikantną odmianą. Do słodzenia papek warzywnych możesz dodać nieco musu bananowego, soku pomarańczowego lub rozgniecioną truskawkę. Możesz także pozwolić dziecku rozkoszować się czystym smakiem ziemniaków, marchewki czy brokułów, bez żadnych przypraw.
Rada
Aż do pierwszych urodzin dziecko nie powinno dostawać miodu, który może zawierać niebezpieczne przetrwalniki bakterii, w wyniku czego może wystąpić ciężka choroba ze skurczami mięśni. Miód w gotowych potrawach jest z tego względu nie do pomyślenia.
Gotowane, pieczone czy duszone
- co jest najlepsze dla mojego dziecka?
Czy mogę pozwolić dziecku jeść palcami? Czy od razu powinnam mu tego zabraniać, aby się nie przyzwyczaiło?
Smażenie, frytowanie i grilowanie są nieodpowiednie dla dziecka. Natomiast duszenie lub pieczenie w folii zachowuje składniki odżywcze, które najlepiej są dopasowane do delikatnych kubków smakowych niemowlęcia. Masło i olej należy dodawać dopiero po ugotowaniu. Zeby wyostrzyć zmysły i zaspokoić ciekawość dziecka, pozwól mu od czasu do czasu spróbować jak smakuje jedzenie palcami. Nadają się do tego celu małe kawałki gotowanych ziemniaków, owoce, marchew, kulki ryżowe, skórka od chleba, wafle ryżowe i herbatniki pelnoziarniste.
Czy mogę trzymać na gazie przygotowane jedzenie, jeśli moje dziecko prześpi porę posiłku?
Jeśli dziecku zdarzy się dłużej pospać, wstaw raczej gotową papkę do lodówki i podgrzej ją tuż przed karmieniem. Trzymanie na palniku niszczy witaminy tak samo jak światło i powietrze. W posiłku mogą się rozwinąć zarazki. Dlatego aby zachować cenne składniki, powinnaś myć warzywa i owoce tuż przed jedzeniem, obierać je i kroić lub zamrażać. Nie należy podawać dziecku odgrzewanych posiłków, chyba że chodzi o papkę wcześniej zamrożoną.
Mój mąż i ja jesteśmy wegetarianami. Całą ciążę i ja, i moje dziecko przebyliśmy zdrowo. Czy teraz, karmiąc już dziecko dodatkowymi posiłkami, mogę zrezygnować z mięsa?
Jeśli już podczas ciąży odżywiałaś się bezmięsnie, ale prawidłowo, to znasz reguły, których musisz przestrzegać będąc wegetarianką. Jeśli nadal trzymasz się sztywnych reguł, możesz zrezygnować z mięsa wbrew wszelkim ostrzeżeniom, wypowiadanym czasem przez niektórych specjalistów. Tylko surowe wegańskie odżywianie (bez żadnych tłuszczów zwierzęcych), wykraczające poza ustalone reguły, mogłoby doprowadzić do poważnych objawów niedoboru u dziecka. Sposób odżywiania, poznawany przez niemowlęta z chwilą wprowadzenia posiłków dodatkowych i utrwalony w wieku dziecięcym i młodzieńczym, zostaje zachowany także i w wieku dorosłym. Owo-lakto wegetariańskie odżywianie jest godne polecenia ze względu na aspekt jedzenia stałego, które musi dostarczyć wszystkich wartościowych składników odżywczych, jeśli jest urozmaicone i zawiera wystarczająco dużo źródeł żelaza i cynku pochodzenia roślinnego. Jednak nie wystarczy po prostu zlikwidować ryby i mięso z jadłospisu. Optymalnym uzupełnieniem jest dieta wielowartościowa. Różnorodność składników odżywczych w każdym produkcie spożywczym zapobiega jednostronnemu odżywianiu i w wyniku tego objawom niedoboru. Ścisła dieta wegetariańska w okresie rozwojowym nie jest zalecana przez polskich specjalistów.
Z jakich źródeł moje dziecko czerpie żelazo, jeśli ja jestem wegetarianką?
Zwracaj uwagę na staranne zestawienie posiłków dziecka, które powinny zawierać wystarczająco dużo źródeł żelaza, w połączeniu z sokami zawierającymi witaminę C, owocami i warzywami (patrz kolejne pytanie).
Żelazo pochodzenia zwierzęcego jest bez wątpienia dobrze przyswajalne przez organizm człowieka, lepiej od znajdującego się w roślinnych produktach spożywczych. W połączeniu z owocami i warzywami zawierającymi witaminę C żelazo pochodzenia roślinnego bez kłopotów jest przyswajane przez organizm. Jeśli będziesz pamiętać, aby stosować w diecie produkty spożywcze zawierające żelazo (patrz wykaz na następnej stronie), po każdej papce warzywnej dasz dziecku na deser kilka łyżeczek papki owocowej z witaminą C. Dziecko ma zapewnioną wystarczającą ilość żelaza, ponieważ dodatek naturalnej witaminy C podwaja lub nawet wzmaga pięciokrotnie przyswajalność żelaza pochodzenia roślinnego. Pokarm kobiecy jest najlepszym napojem zawierającym witaminę C. Możesz także podawać swemu dziecku raz dziennie odżywkę dla niemowląt na bazie soi (sklep ze zdrową żywnością) z odpowiednio dobraną dawką żelaza (uwaga: soja może działać alergizująco).
Produkty spożywcze zawierające żelazo:
> Proso, szarłat (amarant), owies, Grunkern (specjalnie przygotowane ziarna orkiszu, zerwane zielone przed dojrzeniem i palone w piecu, popularne w Niemczech) i inne gatunki zboża.
> Suszone morele, daktyle, śliwki, rodzynki.
> Koper włoski, skorzonera, marchew, brokuły, natka pietruszki.
> Soczewica, groszek, ciecierzyca.
> Naturalny (niełuskany) ryż, tofu.
> Mus migdałowy, mus sezamowy, sok winogronowy, syrop z buraków cukrowych.
Dodatki zawierające witaminę C ?
> Zielona pietruszka, sok pomarańczowy, kiwi lub niesłodzony mus z oliwnika.
> Kartofle tłuczone.
Jak ułożyć jadłospis, żeby odżywiać dziecko w sposób pełnowartościowy?
Płatki zbożowe z prosa, owsa, jęczmienia, pszenicy i niełuskanego ryżu są podstawą do przygotowania gotowanej lub surowej papki zbożowej. Gotuje się cale ziarna prosa, gryki i ryż oraz Grunkern (nadaje papkom dla dzieci wspaniały smak). W przypadku warzyw obowiązuje prosta reguła: zmieniaj ich gatunki w taki sposób, aby dziecko otrzymywało zarówno owoce, których części jadalne rosną nad ziemią (np. koper włoski, brukselka itd.) jak i takie, które rosną pod ziemią (np. marchew, pasternak itd.). Dzięki temu dieta będzie optymalnie zestawiona. Tofu i inne produkty sojowe są łatwo przyswajalnymi źródłami białka, które zawierają ponadto inne składniki odżywcze, takie jak wapń i żelazo. Jednak w przypadku rodzinnego obciążenia uczuleniami na soję powinnaś z niej zrezygnować z powodu dużego niebezpieczeństwa alergii.
Samodzielnie wyhodowane, świeże kiełki (lub ze sklepu ekologicznego) są bogate w witaminy, kwas foliowy, wapń, żelazo i magnez. Dodanie łyżeczki zmiksowanych kiełków do papki warzywnej wzbogaca jadłospis. Owoce, świeże i suszone, mogą być podstawą do przygotowania osobnej papki, np. jabłkowej lub bananowej, lub dodatkiem do innych papek. Nie oszczędzaj na wy-sokowartościowych tłuszczach. Stosuj olej z zarodków, później także masło, płynną śmietanę i mleko. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i kwas linolowy są niezbędne w prawidłowym odżywianiu. Przede wszystkim powinnaś podawać na stół tylko świeże produkty z upraw kontrolowanych. Głównym składnikiem pełnowartościowego odżywiania są zboża i produkty zbożowe. Do przygotowania papek zbożowych najlepiej nadaje się pszenica, jęczmień, proso, ryż i mąka gryczana. Zboża zawierające gluten wprowadza się do jadłospisu po ukończeniu 9. miesiąca życia. Stosuj mąkę z pełnego przemiału, ponieważ zwykle zawiera ona dwukrotnie więcej witamin i o wiele więcej żelaza, więcej składników mineralnych i mikroelementów niż białe mąki.
Pełnowartościowe i bezmięsne - smaczne przepisy dla dzieci
polenta dla dzieci
Zagotować 375 ml wody, ciągle mieszając wsypać 75 grysiku kukurydzianego, gotować ok. 5 min na małym ogniu. Mieszać przez cały czas. Dodać 3 łyżeczki masła lub oleju i gotować jeszcze °k. 15-30 min. Podzielić polentę na trzy porcje i przechowywać porcje w lodówce. Taką polentą można uzupełnić południową papkę warzywną. Nadaje się także jako posiłek południowy - wtedy dodajemy ok. 100 g musu owocowego.
Pierwsze muesli dla dziecka ze świeżych ziaren
1 łyżkę drobno posiekanego orkiszu namoczyć przez noc w 2 lub 4 łyżkach wody lub jogurtu (trzymać
w lodówce), pokroić drobno 100 g owoców i doda do papki.
Podstawowy przepis na papkę zbożowo-mleczną
2 czubate łyżki drobno posiekanego zboża lub płatków zbożowych wymieszać z 200 ml wody i mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 5 min. Następnie uzupełnić mlekiem hipoalergicznym dla niemowląt rozpuszczonym w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Dodać nieco owoców lub soku bogatego w witaminę C.
Przepis podstawowy na papkę zbożową
1 czubatą łyżkę posiekanego zboża lub płatków zbożowych wymieszać z 100 ml zimnej wody i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 5 min. Dodać 1 łyżkę masła lub oleju i 100 g musu owocowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz